آمریکا با تحت فشار گذاشتن ترکیه در راستای قبول پیشنهاد استقرار سامانه دفاع موشکی در این کشور به دنبال طراحی نقشه ای خصمانه دیگر علیه جمهوری اسلامی ایران و دیگر کشورهای منطقه است.
این روزها شاهد فشار آمریکا به ترکیه به منظور تصمیم گیری این کشور جهت استقرار سامانه دفاع موشکی در کنار مرزهای ایران و سوریه هستیم. گرچه این موضوع جدیدی برای ترکیه نیست. زیرا جرج بوش رئیس جمهور سابق آمریکا چنین درخواستی را به ترکیه ارائه کرده بود که چندان با نظر مساعد این کشور مواجه نشد و باراک اوباما بعد از روی کار آمدن طرح را مسکوت گذاشت.
ولی این بار آمریکا تحت پوشش سازمان پیمان آتلانتیک شمالی( ناتو) این درخواست را به ترکیه ارائه کرده و از او خواسته است تا قبل از تاریخ 19 نوامبر که شروع نشست دو روزه 28 عضو ناتو در لیسبون پایتخت پرتغال است تصمیمش را اعلام کند.
"جیم تاونسند" نماینده وزارت دفاع آمریکا در امور اروپا و ناتو هم اخیرا در اظهاراتی گفت: ترکیه به لحاظ جغرافیایی بهترین گزینه جهت استقرار سامانه دفاع موشکی ناتو است.
هر چند گفته می شود این درخواست آمریکا زیر چتر ناتو ارائه شده و جنبه دفاعی دارد و ظاهرا هیچ کشوری را مورد تهدید قرار نمی دهد. ولی آنچه مسلم است، آمریکا تصمیم دارد فشارهای خصمانه خود علیه جمهوری اسلامی ایران را درحد گزینه های نظامی هم افزایش دهد.
از سوی دیگر، آمریکا دیگر تاب و تحمل روابط گسترده و سطح بالای دو کشور همسایه را که از لحاظ فرهنگی، دینی و اجتماعی مشترکات بی شماری دارند و بیش از 400 سال هیچ نیروی خارجی نتوانسته است روابط دو کشور را تا حد جنگ و نزاع خدشه دار کند را ندارد. هر چند در سالهایی نه چندان دور روابط فیمابین دارای فراز و نشیب هایی بود ولی دو ملت هیچ وقت از آن متاثر نشدند.
روابط ایران و ترکیه از دوران به روی کار آمدن حزب عدالت و توسعه به رهبری رجب طیب اردوغان در بالاترین سطح خود قرار دارد و اینبار این روابط مورد هدف نقشه های شوم آمریکا و کشورهای غربی قرار گرفته است.
فشار آمریکا به ترکیه برای استقرار سامانه های دفاع موشکی واکنشهای سوریه را هم دربر خواهد داشت. زیرا این دو کشور در سالهای نه چندان دور به دلایل مختلف تا پای درگیری های نظامی پیش رفته بودند. اما امروز دیده می شود که روابط این دو کشور در بالاترین سطوح در جریان است و دیدار یک روزه رجب طیب اردوغان از سوریه که اخیرا انجام گرفت مصداق این موضوع است.
ضمنا قبول این پیشنهاد خلاف راهبرد "تنش زدایی با کشورهای همسایه" که پایه ریز اصلی آن وزیر امورخارجه ترکیه احمد داوود اوغلو است، می باشد و نباید فراموش کرد صدور مجوز استقرار سامانه های دفاع موشکی توسط ترکیه تمامی استراتژهای منطقه ای و بین المللی این کشور را از بین خواهد برد و معلوم خواهد شد که این استراتژی فقط جهت اهدافی خاص در سطوح بین الملی ویا منطقه ای کاربرد داشته!
از سوی دیگر "وجدی گونول" وزیر دفاع ترکیه اخیرا اعلام کرد که این کشور در حال بررسی این موضوع است. ضمنا در ادامه، این مسئله را که آمریکا در حال فشار بر ترکیه برای تصمیم گیری درباره این مسئله است، رد کرد و گفت: سامانه دفاع موشکی که به عنوان یک پروژه ملی در آمریکا آغاز شده در پی درخواست اعضای ناتو به پروژه این سازمان تبدیل شده است. در حالیکه رجب طیب اردوغان نخست وزیر این کشور در همان روز به خبرنگاران گفت چنین درخواستی توسط آمریکا به ترکیه ارائه نشده است.
شایان ذکر است احزاب مخالف در مجلس ترکیه هم خواستار مطرح شدن درخواست آمریکا توسط حکومت در صحن مجلس می باشند و اعتقاد دارند حزب عدالت و توسعه حق ندارد به تنهایی در این مورد تصمیم گیری کند ویا موضع خاصی بگیرد.
------------------------
مهرداد محمدی
نظر شما